Telefon: +36 (20) 773 6816 E-mail: peyer.zoltan@pezofit.hu

Címkék

A táplálkozás az egészséges életmód, a szép alak és a tökéletes közérzet elérésének ugyanolyan alapköve mint a rendszere fizikai aktivitás.

 

Táplálkozási naplód megvizsgálása után közösen kialakítjuk az egészséges életmódhoz szükséges étrendet. Legtöbbször nincs szükség drasztikus változtatásokra, csak kisebb módosításokra, néhány étel, élelmiszer csoport kihagyására, illetve beillesztésére a napi étrendbe. A táplálkozás átalakítása, az edzéshez hasonlóan is egy folyamat, lépésről lépésre érdemes haladni. A folyamatnak a végén elérjük az egészséges életmódot, a tökéletes közérzet állapotát.

A civilizációs betegségek (daganatos, keringési rendszeri, cukorbetegség) kialakulásának legfőbb oka az egészségtelen táplálkozás és mozgás szegény életmódból következő elhízás.

 

Egészséges táplálkozással és életmóddal a civilizációs betegségek jelentős része megelőzhető. Magyarországon a kimutatások szerint kb. kétszer annyi zsiradékot és koleszterint, valamint három-négyszer annyi konyhasót fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van. Élelmi rost fogyasztásunk jóval az ajánlott mennyiség alatt marad. Ezzel jó talajt biztosítunk az érelmeszesedés, magas vérnyomás kialakulásához, ami jelentősen növeli a szívinfarktus, agyvérzés veszélyét.

 

A túlzott energiabevitel és cukor fogyasztás az elhízáson túl a II. típusú cukorbetegség kialakulását is magában rejti.

 

A fent felsorolt betegségeket sokkal kevesebb idő és energia ráfordítással előzhetjük meg, mint amennyi időt, energiát felemészt a kialakult betegség kezelése, nem beszélve a betegségek okozta rossz közérzetről.

 

Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő mennyiségben és arányban történő rendszeres fogyasztását jelenti. Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez.

Login

Rólam mondták

Loading Quotes...